Korona Virüsü ve İş Sağlığı Önlemleri
Korona virüs Nedir ?
Korona Virüs, Hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. SARS ve MERS gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir.
Covid 19 Nedir?
En son bulunan Korona virüs’ün neden olduğu bulaşıcı hastalıktır. 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde başlamıştır.
Korona Virüs Belirtileri Nelerdir?
Ateş, Yorgunluk ve Kuru Öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı, burun akıntısı, ishal görülebilir. Çoğu insan (%80) Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. Sadece 6 kişiden 1 kişi ağır hastalanmakta ve nefes almakta sorun yaşamaktadır. Yaşlı insanların, kalp, diyabet gibi sorunları olanların hastalığı daha ağır yaşamaktadır.
Korona Virüs Nasıl Yayılır?
Hastalık kişiden kişiye COVID-19’lu bir kişi öksürdüğünde veya nefes verdiğinde yayılan küçük damlacıklardan veya ağızdan yayılabilir. Bu damlacıklar daha sonra etraftaki cisimlere konar ve buralara temas eden kişilerin ellerini burun, ağız yada gözlerine götürmesiyle yayılır. Ayrıca öksüren veya nefes veren birinin yanında nefes alırlarsa bulaşma yaşanabilir. Bu sebeple hasta kişiye en az 1 metre uzakta durulmalıdır.
Kendimizi Korumak İçin ve Hastalığın Yayılmasını Engellemek İçin Ne Yapabiliriz ?
- Ellerinizi düzenli olarak su ve sabunla yıkayın veya alkol bazlı sıvılar ile temizleyin. Çünkü bu işlemler ellerinizde olabilecek virüleri öldürür.
- Öksüren veya hapsıran kişiden en az 1 metre uzakta bulunun. Yakın bulunmanız durumunda öksürük yada hapşırma esnasında yayılan sıvılardan Korona Virüs kapabilirsiniz.
- Göz, burun veya ağza dokunmaktan kaçının. Eller birçok yere dokunarak korona virüse temas edebilir. Kirlenen eller ile virüs burun, göz veya ağızdan vücudunuza geçebilir.
- Sizin ve çevrenizdeki insanların hapşırma veya öksürme esnasında dirseğin bükülerek iç kısmını kullanmalarını sağlayın.
- Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çekiyorsanız tıbbi yardım alın.
- Özellikle yaşlı biriyseniz veya diyabet, kalp veya akciger hastalığınız varsa dışarı çıkmaktan kaçının. Dışarı çıkmanız durumunda Korona Virüs alma şansınız yüksek durumdadır.
Korona Virüs’e Yakalanma Riskim Nedir?
Risk bulunduğunuz bölgeye ve orada salgının yayılım durumuna bağlıdır. Hastalığın yayıldığı şehirlerde yakalanma riski daha yüksektir. Salgın Kontrol tedbirlerine uyarak yakalanma riskiniz azalacaktır. Çin ve diğer bazı ülkelerdeki gibi kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir.
Antibiyotikler Korona Virüs İçin Etkili Mi?
Antibiyotikler Korona virüs için etkili olmamaktadır. Bu nedenle Korona Virüs için antibiyotikler etkili değillerdir.
Korona Virüs’ü Önleyecek Yada Tedavi Edebilecek Herhangi Bir İlaç Var Mı?
Geleneksel bazı ilaçlar, hastalığın etkilerini hafifletmekte olup tedavi edebileceğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Otoriteler salgın konusunda herhangi bir ilaç önermemektedir.
Korona Virüs İçin Herhangi Bir Aşı Mevcut Mu?
Salgın için henüz herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Olası aşı ve klinik çalışmalar devam etmektedir.
Korona Virüs, Sars İle Aynı Mı ?
SARS ve Korona Virüs’e neden olan virüsler birbirleriyle genetik olarak benzerdir fakat neden oldukları hastalıklar farklıdır. SARS daha ölümcül olmasına rağmen Korona Virüs kadar bulaşıcı değildir.
Maske Takarak Kendimi Korona Virüs’ten Koruyabilir Miyim ?
Hastaysanız ya da hasta olan birine bakıyorsanız tek kullanımlık maske alabilirsiniz. Bunun dışında maske kullanımını otoriteler israf olarak görmektedir. Bununla beraber ülkemizde uygulanan kurallara göre market, pazar yeri, toplu taşıma araçlarında maske kullanımı zorunlu durumdadır.
Korona Virüs’e Karşı Maske Nasıl Takılır ve Kullanılır?
- Maskeye dokunmadan önce ellerinizi alkol bazlı sıvı ya da su ve sabun ile temizleyin
- Delik olup olmadığını kontrol edin
- Metal şeridi bulun ve burun tarafına getirin.
- Maskeyi yüzünüze yerleştirin ve sert şeridin burnunuzun şeklini almasını sağlayın
- Maskenin altını aşağı çekin böylece çenenize kadar kapatın
- Kullandıktan sonra kontamine olduğunu düşünerek kıyafetlerinizden uzak tutarak kulakların arkasındaki lastiklerden çıkarın.
- Kullanmış olduğunuz maskeyi kapalı bir yere atın
- Ellerinizi alkol veya su, sabun ile temizleyin.
Korona Virüs Kuluçka Süresi Ne Kadardır?
Kuluçka Süresi, Korona virüse yakalanma ve belirtilerinin ortaya çıkması arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Bu süre genel olarak 1-14 gün arasında olmakla beraber en yaygın 5 gün olarak gözlenmektedir.
Korona Virüs İnsanlara Hayvanlardan Bulaşabilir Mi?
Korona virüsler hayvanlarda yaygın olarak görülmekte olup bazen insanlar bu virüslerle enfekte olabilirler. Sars virüsü kedilerle, Mers virüsü ise develerle ilişkilendirildi. Covid- 19’un olası kaynakları henüz ispatlanamadı.
Hayvanlarla ve onların temas edebileceği noktalardan kaçının. Gıdaları yeterince pişirdikten sonra tüketin.
Evde Bulunan Kedi ve Köpek Gibi Evcil Hayvanlardan Korona Virüs Bulaşabilir Mi?
Bazı hayvanlar enfekte olmuş insanlardan Korona virüs kapabilir. Eldeki veriler ışığında kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Fakat evde beslenen hayvanların dışarı ile temasta bulunması Korona virüsü insana taşıyabilir. Bu sebeple hayvanların dışarı çıkması engellenmelidir.
Korona Virüs Yüzeylerde Ne Kadar Süre Kalabilir?
Yüzeylerde ne kadar süre kalabileceği hakkında kesin bilgiye sahip değiliz fakat diğer virüsler gibi hareket edebileceği düşünülmektedir. Yüzey türü, ortam sıcaklığı gibi değişkenlere bağlı olarak Korona virüs birkaç saatten birkaç güne kadar yaşayabilmektedir.
Bu sebeple bilmediğiniz bir yere dokunduğunuzda elinizi alkol bazlı kolonya yada su ve sabun ile yıkamanız gerekmektedir.
Korona Virüs Evimize Gelen Kargo Paket vb. Yerlerden Bulaşabilir Mi?
İhtimali bulunmaktadır. Kargoyu taşıyan kişi, temas eden yüzey, paketleyen, diğer paketlere teması gibi yüzlerce ihtimal mevcuttur. Bu sebepten dolayı eve gelen tüm paketler, kargolar, gıda ambalajları Korona virüs ile temas etme riskine karşı dezenfektan ile silinmelidir. Gıdaya geçmemesi koşulu ile çamaşır suyu-su karışımı, kolonya vb. kullanılabilir. İşlemler tamamlandıktan sonra poşet, karton vb. çöpe atılmalı ve eller dezenfekte edilmelidir.
Korona Virüs’ün Kaynağı Nedir?
Şu anda Korona virüs’e neden olan SARS-COV-2 nin kaynağı bilinmemektedir. Mevcut tüm kaynaklar Korona virüsün doğal bir hayvan kaynaklı olduğunu ve yerleşik olmadığını göstermektedir.
Korona Virüs İlk Olarak İnsana Nasıl Bulaştı?
Korona virüs’ün ilk insana bulaşması Aralık 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde meydana geldi. Fakat ilk bulaşmanın nasıl gerçekleştiği kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte 2003 yılında yaşanan SARS vakalarının Minsk kedisinden insana yayıldığı bilinmektedir.
Korona Virüs’ü Havadan Gelir Mi?
Korona virüs enfekte bir kimsenin hapşırması veya öksürmesiyle oluşan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Havadan ağır olması sebebiyle yere hızlı bir şekilde ineceğinden havadan bulaşması zordur. Fakat her ne şekilde olursa olsun insanlar arası mesafenin en az 2 metre ile sınırlandırılması gerekmektedir.
Korona Virüs Gıdalardan Bulaşabilir Mi?
Korona virüs’ün gıdalardan bulaşma riskine karşı gıdalar pişirilerek yenmelidir. Virüs 60 derece üzerinde 15 dk. İçerisinde yok olurken daha yüksek sıcaklıklarda birkaç dakika içerisinde ölmektedir. Bunun yanında virüsün vucuda gıda yoluyla alındığını düşünürsek mide içerisinde yüksek asitli ortam ile karşılaşacağı için virüs yok olacaktır. Yapılan çalışmaların yetersiz olması sebebiyle tüm ürünlerin ısıtılarak, pişirilerek yenmesi önerilmektedir.
Gıda Ambalajları Üzerinde Korona virüs Olabilir Mi?
Evet, olabilir. Gıda ambalajına, ambalajlı gıdanın taşınması, rafa yerleştirilmesi, markette depolanması, kasa görevlisinin ürüne temas etmesi vb. etmenlerden dolayı ambalaj üzerinde Korona virüs olma ihtimali bulunmaktadır.
Ürün eve getirildikten sonra gıdaya temas etmemesi koşulu ile çamaşır suyu, dezenfektan gibi temizlik ürünleri ile ambalaj temizlenir ve daha sonra durulanarak kurutulur. Ambalajı olmayan ve dezenfekte edilemeyecek ürünlerin pişirilerek, ısıtılarak tüketilmesi gerekmektedir.
Ambalaj temizlendikten sonra eller Korona Virüs riskine karşı dezenfekte edilmeli, kap, kutu, poşet, karton gibi atıklar çöpe atılarak evden uzaklaştırılmalıdır.
Korona Virüs Hakkında Bilgilendirmeleri Nereden Takip Edebilirim?
Doğru bilgilendirmelere ulaşabilmek için bu konuda otorite noktasına gelen sağlık kuruluşlarını takip etmenizi öneririm. Dünya Sağlık Örgütü Korona Virüs hakkında detaylı araştırma ve çalışma yapmaktadır. https://www.who.int/