İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir, Nasıl ve Kim Yapar?
Ekleyen: Web Master
Kategori: Genel
Görüntülenme: 859
11 Eyl 2020

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir, Nasıl ve Kim Yapar?

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir, Nasıl ve Kim Yapar?

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği, çalışanların işyerlerinde karşılaşabilecek oldukları riskleri tespit ederek bunları ortadan kaldırmak veya mümkün değilse en aza indirerek, yapılan çalışmanın işveren, çalışan ve firma açısından sürdürülebilir hale getirilmesine İş Sağlığı ve Güvenliği denir.

İş sağlığı işyerinde bulunan sağlık risklerine odaklanırken, iş güvenliği ise çalışanın fiziksel, kimyasal veya biyolojik etkenlerden oluşan risklerden uzak tutulmasını amaçlamaktadır. Her iki çalışma durumda da amaç insan odaklı çalışma olup verimli bir çalışma ortamı planlanmaktadır.

İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları işyeri hekimi, iş güvenliği ile ilgili çalışmaları ise iş güvenliği uzmanı sürdürmektedir. Bu çalışmalara belirtilen uzman personelin yanında çalışan temsilcileri, destek elemanları, işveren veya işveren vekili de katılarak ekip kurulur ve çalışmalar beraber yürütülür.

Gelişmiş ülkelerde proaktif yaşam düşünceyle İş Sağlığı ve Güveliği çalışmalarına gereken önem verilerek olası iş gücü ve üretim kayıpları azaltılmakta marka değeri korunmaktadır. Ülkemizde de 2012 yılı itibariyle her türlü iş kolunda bu çalışmaları yapmak ya da yaptırmak mecburi hale getirilmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmaları Nasıl Yapılır?

İş Sağlığı ve güvenliği çalışmalarında temel amaç iş kazaları ve meslek hastalıklarını önceden tespit ederek gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır. Bu sayede çalışanlar iş kazalarından korunurken, işveren de yasal yükümlüklerini sağlamış, marka değerini ve üretim verimliliğini korumuş olur.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve belgelendirilmesi, risk analizi ve acil eylem planı hazırlanması, saha gözetimi, uyarı levhaları ve kişisel koruyucu kullanımı konusunda bilgilendirme yapılması, sağlık testleri yapılması ve sağlık raporu hazırlanması, sağlık ve güvenlik planının hazırlanması genel olarak iş güvenliği ve sağlığı çalışmaları içerisinde yer almaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları 20.06.2012 Tarih ve 28339 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile yürürlükte olup Devlet, işveren ve çalışan olarak üç ayaklı bir sistemle yürütülmektedir. Devlet, yetkili kurumlar vasıtasıyla işverenlerin, işyerlerinde gerekli önlemler alıp almadıklarını denetler ve gerekli gördüğü hallerde yaptırım uygularlar. Bu sebeplerden dolayı işveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yetkili ve sertifikalı çalışan ile çalışmak zorundadır.

İş Sağlığı Nedir?

Çalışanların iş yerlerindeki sağlık ile ilgili risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmaların tümüdür. Sağlık taraması, işyeri hekimi tarafından yapılan saha kontrolü olarak örnek verilebilir. Çalışma alanlarında iş ve işçi sağlığını işyeri hekimleri kontrol ederler.

Çalışanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Sağlanmasını İsteyebilir Mi?

Çalışanlar 4857 Sayılı İş kanunun 83. Maddesine göre işyerinde iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları yapılamasını isteyebilirler. İşçi, güvenliğini tehdit edebilecek bir durum gördüğünde, iş sağlığı ve güvenliği kuruluna başvurup durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. İş yerinde sağlığını bozabilecek veya vücut bütünlüğünü tehlikeye sokabilecek bir tehlike ile karşı karşıya kalan işçi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınıncaya kadar geçecek sürede çalışmama hakkına sahiptir. Ayrıca, çalışmadığı günlerdeki ücretini, ikramiyesini ya da diğer haklarını da işverenden talep edebilir. Ayrıca işçi iş yerinin bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili bölge müdürlüğüne de dilekçe ile başvurup iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin denetimini isteyebilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kimin İşidir?

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda belirtilen görevler 6331 sayılı kanun ile işverenlere işaret etmektedir. Risk analizi ve acil eylem planı hazırlanması, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi, tehlikelerin tespiti ve ortadan kaldırılması gibi görevler işverenin yükümlülüğündedir. İşveren ise bu görevlerini işyerinde çalışan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli, destek elemanı ve çalışan temsilcisi ile paylaşmaktadır. Ekipler kurulur, çalışmalar yazılı olarak yapılır ve muhafaza edilir.

İş Sağlığı ve güvenliği çalışmaları için işyerinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı çalıştırılabilir ya da dışarıdan OSGB veya İş Güvenliği Firmalarından hizmet alınabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?

İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları 20.06.2012 Tarih ve 28339 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile yürürlüğe girmiş olup tüm işyerleri tehlike sınıfına göre çeşitli çalışmalar yapmak zorundadır. Belirtilen 6331 sayılı kanun, 4857 sayılı iş kanunu ile beraber yürürlüktedir.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olan işyerleri düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını sürdürmek için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ile anlaşarak isg-katip sistemi üzerinden atama yapılmasını sağlamalıdır. Hem işveren, hem de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı karşılıklı olarak atamalar imzalanır.

Az Tehlikeli sınıfta iş yapan işyerleri ise çalışan sayısının 50 den az olması durumunda Risk Analizi, risk değerlendirmesi, acil eylem planı çalışmaları ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini tamamlarken çalışan sayısının 50 den fazla olması durumunda tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki gibi düzenli hizmet alarak çalışmalarını devam ettirmek zorundadır. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı hizmet verebilirken Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı hizmet vermelidir. İş Sağlığı ve güveliği uzmanı aynı zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği tarihe kadar bir üst tehlike sınıfındaki iş yerlerinde çalışma yapabilmektedir. İş güvenliği uzmanları, gerekli koşulları sağlayarak ve iş güvenliği kursu vasıtasıyla eğitim alıp sınavlara girerek sınıflarını yükseltebilirler.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Nereden Alınır?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri OSGB firmalarından ya da İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda danışmanlık yapan firmalardan alınabilir. OSGB Nedir? Ortak sağlık güvenlik birimi, İş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalardır.

Tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre aylık hizmet süreleri belirlenerek hizmetler rutin hale getirilir. İşverenin kontrol etmesi gereken nokta öncelikli olarak çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı yada yeni adı ile aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı takip sistemi olan isg-katip atamalarının yapılıp yapılmadığıdır. Daha sonra iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesini, risk analizi ve acil eylem planı çalışmalarının yapılmasını, çalışanlarının sağlık testlerinin, işe giriş sağlık raporunun ve periyodik kontrollerinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmektir. Diğer önemli bir nokta ise hizmetin dışarıya karşı gizlilik politikası içerisinde sağlanmasıdır.

İş güvenliği ve sağlığı hizmetleri hakkında yönetmelik mevcut olup ‘’İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’’ olarak bulabilirsiniz.

Anadolu İş Güvenliği olarak tüm tehlike sınıflarında bulunan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili 6 yıldır hizmet vermekteyiz. Hizmet verdiğimiz sektör önemli bir iş kolu olup gereken hassasiyeti göstermekteyiz. İstanbul ve çevresi olmak üzere özellikle Kadıköy, Üsküdar, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ve Ümraniye yaygın olarak hizmet verdiğimiz yerlerdir.

6331 sayılı kanun ile yürürlüğe giren işçi sağlığı ve güvenliği kavramı içerisinde iş güvenliği uzmanının ve işyeri hekimliği, iş hijyeni, meslek hastalıkları, çerçeve direktife ve sıkça sorulan sorular bulunmaktadır.

Henüz bir yorum yazılmamış!

Bir Yorum Yazın!

15276

Karakter Limiti 400