Ağır Yük Taşıma Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ekleyen: Web Master
Kategori: Genel
Görüntülenme: 4518
11 Eyl 2020

Ağır Yük Taşıma Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Elle Yük Taşıma Nedir?

Elle Yük Taşıma, günlük hayatımızın her alanında bulunan, yanlış yapılması durumunda önemli tehlikeleri ve sağlık sorunlarını beraberinde getiren bir uygulamadır. Hayatımız boyunca tonlarca yükü kaldırıp bir yerlere taşımaktayız ve bu nedenden dolayı vücudumuzu çok büyük bir tehlike altına atmaktayız. Elle yük taşıma işinde yıllar boyu uygulanan kuvvet ilerleyen yaşlarda birikimli olarak sağlık sorunları meydana getirmektedir. Bu sağlık sorunlarının en başında ise bel ve boyun fıtığı gelmektedir. Bu sağlık sorunları hatalı ve yanlış kaldırılan yüklerin, uzun yıllar sonucunda vücutta oluşturdukları etkidir.

Elle Yük Taşıma da Nelere Dikkat Edilmelidir?

Elle Yük Taşıma işinde dikkat edilecek olan ilk unsur yükün ağırlığıdır. 6331 Sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasına göre 1 kişinin kaldırabileceği en fazla 25 kilogram olarak belirlenmiş olup üzerinde bulunan ağırlıklar için artan sayıda çalışan ile işlem yapılmalıdır. Yükün elle taşınmasının kaçınılmaz olduğu durumlarda ortaya çıkabilecek riski en aza indirebilmek için gerekli risk analizi çalışmaları yapılmalıdır.

Örnek vermek gerekirse elle yük taşıma sürecinde 76- 100 kilogram arası için 4 kişi, 151-175 kilogram arası için 7 kişi çalışmalıdır. Kaldırılacak olan yük 25 kilograma bölünerek elde edilen bölüm bize çalışan sayısını vermektedir. Ağırlığın dar bir yüzey alanına sahip olduğu veya bu kadar çok kişinin tutamayacağı durumlarda ise çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlamak için gerektiğinde başka bir yöntem izlenerek vinç vasıtasıyla taşınmalıdır.

İş organizasyonu yapmak ve yapılan kaldırma ve taşıma işlerini sıklıkla kontrol etmek özellikle sırt ve bel sorunlarını önemli derecede ortadan kaldıracaktır.

Elle Yük Taşıma İşinde Vücut Nasıl Olmalıdır?

Elle yük taşıma işinde bir diğer önemli nokta ise yükün kaldırılmasıdır. Ağırlık ayaklar arasına alınmalı ve bacaklar dizlerden kırılarak yük kavranmalı ve sırt dik bir şekilde vücut kalkmalıdır. Yanlış pozisyonda yükün kaldırılması durumunda ise ağırlık logaritmik olarak artmakta ve bele uyguladığı basınç vücut için zararlı rakamlara çıkmaktadır. Taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği dikkatle incelenmesi gereken bir konudur.

Örnek vermek gerekirse dizler kırılmadan kaldırılan 50 kilogramlık bir yük omurgaya yaklaşık olarak 750 kilogram ağırlığında etki yapmaktadır. Bu basınç altında sırt ve bel bölümü görev yapamaz hale gelecek ve fıtık sorunları ortaya çıkacaktır. Fıtık ve benzeri sağlık sorunlarına neden olan başlıca risk yüktür. Bu nedenle işyerinde iş sağlığı ve güvenliği için gerekli sağlık testleri rutin olarak yapılmalı ve risk analizinde belirtilmelidir.

Elle Yük Taşıma işinde en son nokta ise kaldırılan ağırlığın denge noktasının doğru seçilmesi ve vücuda yakın bir şekilde tutulmasıdır. Denge noktasının doğru seçilmemesi durumunda, ağırlık vücuttan uzaklaşacak ve bel bölgesine daha fazla basınç oluşturacaktır. Denge noktasının vücuda yakın olması ve ağırlığın düzgün şekilde taşınmalıdır.

Çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlamak için gerektiğinde başka bir yöntem izlenmelidir. Buda yüke uygun olarak taşıma ekipmanları, vinç vb. kullanılmasıdır. Mevcut riski azaltmak için yükün mekanik sistemler kullanılarak taşınmasını sağlamak yani bir yere vinç kurulması taşıma işlerinde iş sağlığı ve güveliği için uygun ve kabul edilebilir yoldur.

Elle Yük Taşıma Yapılmaması Daha Verimlidir.

Elle Yük Taşıma yapılmaması en doğru uygulamadır. Kaldırılacak olan yük kaldırma ekipmanları ile taşınmalı ve istenilen yere konmalıdır. Fakat bazı noktalarda bu ekipmanların kullanılamaması ve ekonomik sebeplerden dolayı elle yük taşıma işi çalışanlara devredilmiştir. Doğru uygulama ise elle taşımadan mekanik sistemler kullanılarak taşınmasını sağlamaktır.

Ömrümüzün birçok aşamasında hem işyerinde hem de özel hayatımızda yük kaldırma işlemini defalarca yapacak olduğumuz için en doğru tekniğin ve kuralların seçilmesi ile alışkanlık haline getirilmesi halinde vücudumuzun hem bugün hem de yarınlar için daha verimli çalışmasını sağlamamamız gerekmektedir.

Elle Yük Taşıma Konusunda Yönetmelik Var Mı?

Elle yük taşıma konusunda elle taşıma yönetmeliği bulunmakta olup ilgili yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız. Yönetmelik 2013 tarihinde yayınlanmış olup yük ile ilgili risk faktörleri ve birey ile ilgili risk faktörlerini maddeler halinde ayırmaktadır. Taşıma işlerinde iş güvenliği dikkatle incelenmesi gereken bir konudur.

Yükle İlgili Risk Faktörleri Nelerdir?

Elle yük taşıma konusunda yükle ilgili risk faktörleri aşağıda belirtilmiştir.

A. Yükün özellikleri

Yük;

- Çok ağır veya çok büyükse,

- Dengesiz veya içindekiler yer değiştiriyorsa,

- Kaba veya kavranılması zorsa,

- Özellikle bir çarpma halinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekildeyse,

elle taşınması, bilhassa sırt ve bel incinmesi riskine neden olabilir.

 - Vücuttan uzakta tutulmasını veya vücudun eğilmesini veya bükülmesini gerektiren bir konumdaysa,

B. Fiziksel güç gereksinimi

İş;

- Çok yorucu ise,

- Yükün ani hareketi ile sonuçlanıyorsa,

- Sadece vücudun bükülmesi ile yapılabiliyorsa,

- Vücut dengesiz bir pozisyonda iken yapılıyorsa,

bedenen çalışma şekli ve harcanan güç, bilhassa sırt ve bel incinmesi riskine neden olabilir.

C. Çalışma ortamının özellikleri

- Çalışılan yer, işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte değil ise,

- Zeminin düz olmamasından kaynaklanan düşme veya kayma tehlikesi varsa,

- İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farkı varsa,

- Zemin veya üzerinde durulan yer dengesiz ise,

- Çalışma ortam ve şartları, çalışanların yükleri güvenli bir yükseklikte veya uygun bir vücut pozisyonunda taşımasına uygun değil ise,

- Sıcaklık, nem veya havalandırma uygun değil ise bilhassa sırt ve bel incinmesi riskini artırabilir.

D. İşin gerekleri

- Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar,

- Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri,

- Yetersiz ara ve dinlenme süresi,

- İşin gerektirdiği, çalışan tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu.

Bireysel Risk Faktörleri Nelerdir?

Elle yük taşıma konusunda bireysel risk faktörleri aşağıda belirtilmiştir.

Çalışanlar;

- Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyaları kullanmaları,

- Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapılarının uygun olmaması,

- Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmamaları, durumunda risk altında olabilirler.

Henüz bir yorum yazılmamış!

Bir Yorum Yazın!

69925

Karakter Limiti 400